İşsizlik Maaşı Başvurusu
işsizlik maaşı başvurusu nasıl yapılır? İşsizlik maaşı başvurusu nereye yapılır? İşsizlik ülkemizin en büyük ve sarılamayan yaralarından birisi durumunda. Ülkemizde çözüm sağlanamayan ve politika üretilemeyen sahaların başında işsizlik sorunu geliyor. Peki neden çözülemiyor bu sorun? Kalkınma sorunu yaşayan ve ekonomik bağımsızlığını sağlayamamış ülkelerde her zaman yaşanabilir bir sorun bu. Üretim tüketim dengesi bu sorunda temel ölçüt olarak görülebilir. Katkı değeri yüksek mal üretemediğimiz için dışarıdan ithal edilen mallar neticesinde biz fabrikalar açıp yurt dışına yüksek katma değerli mallar satamadığımız sürece bu konuya kalıcı çözümler elde edemiyoruz. Yurt dışından mal aldığımız ülkelerdeki durum tam da bundan ibaret. Ülke dışına satabilecek bir çok sahada malzemeler üretebiliyorlar. Bu sayede dönen sermaye ile markalar yaratıyor ve bütün dünyaya satıyorlar bu uygulama da istihdamı artıran en büyük etken durumunda bulunuyor. Biz gelişmekte olan bir tarım ülkesi olarak tarım malzemelerini bile tam anlamıyla ihraç edip gelir elde edemiyoruz. Bu da gelişmiş uygulamalarla tarım yapamıyor olmamızdan kaynaklanıyor. Bu nedenlerle işsizlik rakamları mevsimsel dönemlerle sabit olarak değişkenlik gösteriyor. Son rakamlara göre 6 milyonu aşan işsiz sayısıyla ciddi bir sorunla karşı karşıyayız. Bu sayıya üniversite okuyan iş aramayan binlerin dahil olmadığını düşünürsek işsizlik açıklanan resmi rakamların çok çok üzerinde.
İşsizlik maaşı nedir nasıl alınır?
Bu maaşı alabilmenin birtakım şartları bulunuyor. İşsizlik maaşının alınabilmesi için gerekli şartlar, kanun önünde belirlenmiştir.
Bu kanunda neler yer alıyor?
1 – Çalışmak için bir talebi arayışı mücadelesi olmasına ,sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen, kendi istek arzu ve kusuru dışında işini yitirenler,
2 – Önemli şartlardan biri de son 120 gün içinde çalışarak prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak şartıyla son 3 yıl içinde en az 600 gün çalışmış olarak bu süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak şartıyla, iş anlaşmasının iptal edilmesinden sonraki 30 gün içerisinde başvuru yapmaları koşuluyla maaş başvurusu yapabilirler.
İşsizlik maaşı başvurusu nereye yapılır?
İşsizlik maaşı başvurusu yapabilmek için birkaç seçeneğe sahibiz. İŞKUR internet sayfası üzerinden online başvuru yapabiliyoruz. Şartlarda da belirttiğimiz gibi sözleşmenizin iptal edildiği gün itibaren en geç 30 gün içerisinde işkur şubelerine giderek ya da internet adresi üzerinden başvuru yapabiliyoruz. Ayrıca e devlet internet sayfası üzerinden de başvuru yapabiliyoruz.
Maaş ne kadar süre ile veriliyor?
İşsizlik maaşının nasıl belirlendiğine ve ne kadar süre ile ödeneceğine bakacak olursak bunu sözleşmenin iptal edilmesinden önceki 3 ay ödenen prim miktarı belirliyor. Prim gün sayısı arttıkça maaş süresi de artıyor.
-600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödeyen sigortalı işsizler için 180 gün,
-900 gün sigortalı çalışıp işsizlik sigortası primi ödeyen sigortalı işsizler için 240 gün,
-1080 gün sigortalı çalışıp işsizlik sigortası primi ödeyen sigortalı işsizler için 300 gün süre ile işsizlik ödeneği ödeniyor. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.
Sitemizde bulunan Maddi Yardım Alma Dilekçe Örneği 'ni ve bakıma muhtaç maaşı almak, belediyeden maddi yardım ve maddi yardım alma hakkındaki dilekçe örneğini indirebilirsiniz.