Dilekçe Ne İşe Yarar?
Dilekçe ne işe yarar beraber inceleyelim. Dilekçe, talep, istek ve şikayetimiz olduğu durumda ilgililerin durumumuzu işleme alarak inceleme yapmaları için yazılan resmi evrak niteliği taşıyan belgelerdir. Günümüzde bir çok alanda vatandaş olarak günlük hayatta problemler yaşayabiliyoruz. Bazı durumlarda vatandaşlık haklarımızı koruyabilmemiz için haklarımızın neler olduğunu iyi bilmemiz gerekiyor. Dilekçe yerel yönetimlere kamu kurum ve kuruluşlarında yaşadığımız sıkıntılar veya taleplerimiz doğrultusunda yazdığımız resmi evraklardır. Fazla gelen elektrik doğalgaz ve su faturalarımızda veya devletle alakalı kamu işlemlerinde bir çok alanda dilekçeyle sorunlarımızı çözme imkanı buluyoruz. Dilekçe bir vatandaşlık hakkı olarak tanımlanmış olup vatandaşlarımızın bu hakkı yasalarla koruma altına alınmıştır. Yazacak olduğunuz dilekçe de yazacağınız kurumun temel özelliklerini göz önüne alarak belirli temel özellikler çerçevesinde dilekçelerimizi yazabiliriz.
Dilekçe ne işe yarar?
Dilekçe ne işe yarar? Günümüzde vatandaş olarak hayatın içerisinde bir çok alanda sorunlarla karşılaşabiliyoruz. Bu sorunların çözümünde bireysel olarak yapabileceklerimizin sınırlılıklarının farkındayız. Herhangi bir iş başvurusu, mezuniyet belgesi, su elektrik doğalgaz fatura itirazı, kaybolan pasaportunuzun tekrar çıkarılması, vize başvuruları, beklediğimizden fazla gelen telefon faturaları,izin belgesi, istifa etmek istediğimiz zaman, evlilik ve boşanma işlemleri, üniversitelerle ilgili işlemler gibi hayatım hemen hemen her alanında talepte bulunacağımız durumlarda dilekçe yazmak mecburiyetindeyiz. Çünkü muhatap olduğumuz kurumlar taleplerimizi kayıt altına alacakları için onlara bir başvuru metni vermek durumundayız. Dilekçeye diğer bir deyişle talep metni diyebiliriz.
Dilekçe hakkımız bir vatandaş olarak yasalarla koruma altına alınmıştır. Yasal olarak dilekçeyi yazmış olduğumuz kurum bize belirli bir zaman dilimi içerisinde dönüş sağlamak zorundadır. Günlük hayat içerisinde isteklerimiz doğrultusunda yazdığımız bu metinler aslında bir talebimizin olduğuna dair ilgililere verdiğimiz kanıtsak bir nitelik de taşımaktadır. Örneğin; üniversitede yurtta kalıyorsak ve yurt değişikliği yapmak istiyorsak bunu yapabilmek için öncelikle bunu yurt müdürlüğüne bildirmek durumundayız. Bu bildirimi yapmak sözlü olarak ifade etmekle mümkün değildir. İşlemler kayıt altında yürür ve işlerimizi kolaylaştırır. İşte bu sebeple resmi bir evrakla yurt müdürlüğüne bu durum ifade edilir. Ve işlemler böylelikle daha keskin bir şekilde yürür.
Dilekçe örnekleri için tıklayın.
Bilgi için ziyaret edebilirsiniz.
Sitemizde bulunan Telefon Değişim Talebi 'ni ve cep telefonu dilekçesi, Cep telefonu iade ve değişim ve Cep telefonum bozuldu ve garanti kabul etmiyor hakkındaki dilekçe örneğini indirebilirsiniz.