Ceza davalarında yapılması gerekli olan istinaf başvuru şartları 5271 sayılı ceza mahkemesini kanununun 272 ile 285. maddeleri arasında düzenlenmiştir. Bilindiği üzere yargı sistemimizde yapılan en son değişiklikler ile birlikte artık ilk derece ceza ve de hukuk mahkemelerince verilen istinafa tabii kararların istinaf incelemeleri ve yetkili bulundukları Bölge Adliye Mahkemeleri tarafından üst mahkeme sıfatı ile yapılması gerekliliği belirtilmiştir.
Ceza Mahkemesi İstinaf Başvurusu
İlk derece ceza mahkemesi tarafınca belirlenen kararların İstinaf başvurusu, yasal süresi içerisinde kararı veren mahkemeye bir dilekçe verilmesi ya da zabıt katibine bir beyanda bulunulması suretiyle yapılabilmektedir, beyan tutanağa geçirilir ve de tutanak hakime onaylattırılır. Tutuklu bulunan sanık hakkında 5271 Sayılı CMK ’nın 263. madde hükümleri saklı tutulmaktadır.
Ceza Mahkemesi İstinaf Başvuru Süresi ve Masrafları
Ceza mahkemeleri istinaf başvuru süresi kararın tebliğinden ve ya öğrenilmesinden itibaren 7 gündür.
Ceza mahkemesi istinaf başvurusu üzerine tebliğ giderleriyle beraber gerekli harç ve giderlerin yatırılması gerekmektedir. Ceza mahkemesi istinaf başvurusu adına ödenmesi gereken masrafları kararı veren mahkemeye başvurarak hesaplattırabilirsiniz.
Ceza Mahkemesinin İstinaf Yoluna Açık Olan Kararları
Yerel mahkemece alınmış kararlar doğrultusunda temyiz kanun yoluna tabi tutulması temyiz incelemesi yapacak mahkemenin esas işine girmeyip hukukilik denetim yapma yetkisiyle sınırlı olduğu anlamını taşıdığı bilinmelidir. Bir başka deyişle, hükmün kanuna aykırı verilmesi yani hukuk kuralının tatbik edilememesi ya da yanlış tatbik edilmesi temyiz sebebini oluşturabilmektedir.
Ancak bizim durumumuzda temyiz incelemesi, sadece meselenin hukukilik denetimiyle sınırlı kalmamakta, Yargıtay aynı süre zarfında maddi vakanın incelenmesine de girebilmektedir.
Yargıtay’ın bu konudaki tavrı çok net olmamak ile birlikte, birçok durumda maddi vaka incelemesi yaparak, davanın esasına müdahale ettiği görülmektedir.
Ceza Mahkemesi İstinaf Başvuru Dilekçesinde Olması Gerekenler
İlk derece Ceza Mahkemesi’nin belirlemiş olduğu kararlara göre istinaf başvurusunda bulunabilmek adına dosyada taraf olan herkes tarafından istinaf başvurusunda bulunabilmesi mümkündür. Sanığın kendisi, kanuni temsilcisi, avukatı, ayrıca katılma talebinde bulunan mağdur ya da suçtan zarar gören kişiler istinaf başvurusunda bulunabilmesi mümkündür. Ceza Mahkemesi’nin kararları ile ilgili istinaf başvurusu yapabilmek için, istinaf dilekçeleri Bölge Adliye Mahkemesine gönderilerek kararı veren ilk derece mahkemesine ya da aynı nitelikte olan başka bir yerdeki mahkemeye verilebilmektedir.
Ceza mahkemelerine ait olan kararlar için yapılan istinaf başvuruları harca tabi olmamaktadır. İlk derece ceza mahkemeleri diye tabir ettiğimiz yerel mahkemelerince verilen kararların Bölge Adliye Mahkemelerince incelenmek adına gönderilmesi talebiyle istinaf başvurusunda bulunan taraf dilekçesin de ceza mahkemenin kararının neden bozulmasını talep ettiğini çok açık bir şekilde belirtmesi gereklidir. Bunlara ek olarak dikkat edilmesi gereken diğer bir konu ise; dilekçe yazılırken, “istinaf talebinde bulunuyorum” veya “kararın bozulmasını talep ediyorum” şeklinde istinaf talep edildiğini belirten cümle çok açık bir şekilde yazılmalıdır. İstinaf başvurusunda bulunan tarafın, T.C. Kimlik Numarası, adı soyadı, varsa karşı tarafın adı soyadı, yerel mahkemenin adı ve de dosya numarası, suç ve de kararın tebliğ tarihi dilekçeye yazılmalı, ayrıca dilekçede deliller ve de hukuki dayanaklar da gösterilmesi gerekmektedir.
Sitemizde bulunmakta olan ceza istinaf başvuru dilekçesi örnekleri üzerinde gerekli düzenlemeleri yaparak talebinize son derece uygun olarak uyarlayabilmeniz mümkündür. İleri de herhangi bir hak kaybına maruz kalmamak adına bir hukuk uzmanından yardım almanız çok daha faydalı olacaktır.
Sitemizde bulunan Ağır Ceza Mahkemesi İstinaf Başvurusu Dilekçe Örneği 'ni ve ağır ceza mahkemesi ve istinaf dilekçesi hakkındaki dilekçe örneğini indirebilirsiniz.