Sizler için hazırlamış olduğumuz babalık davası dilekçe örneği sitemizde yer almaktadır. Babalık Davası Kurumu; Türk Medeniyet Kanunu tarafından baba ile çocuk arasındaki soybağının kurulması ve çocuğun hukuki haklarının korunması için düzenlenerek, yasal bir zemine oturtulmuştur. Babalık davası ile ilgili detaylı bilgiyi yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Babalık davası, evlilik dışı dünyaya gelmiş olan çocuğun babasının tespitine yönelik olan bir davadır. Babanın, çocuğun babası olup olmadığına dair, eldeki kanıtlara ve DNA testlerine bakılarak bir hüküm verilir. Verilen hüküm şahsın çocuğun babası olduğu yönünde ise; baba ve çocuk arasında nesep ilişkisi oluşturulur ve bunun sonucunda çocuk, Aile Hukuku ve Miras Hukuku kapsamında haklara sahip olur.
Babalık Davasını Kimler, Kimlere Karşı Açabilir?
Babalık davasını; evlilik dışı dünyaya gelmiş olan çocuğun annesi açabilmektedir. Ayrıca çocuğa kayyım atanmış olduğu durumlarda ise kayyım tarafından da babalık davası açılabilmektedir.
Türk Medeni Kanunu’nun 301. maddesine göre; babalık davası, öncelikle babaya karşı açılabilmektedir. Eğer baba hayatta değil ise babanın mirasçılarına karşı açılabilmektedir.
Babalık davasında kanun gereği hak düşürücü süreler bulunmaktadır. İlgili sürelerin geçirilmesi durumunda babalık davası açılamayacaktır. Türk Medeni Kanunu’nun 303. maddesine göre; babalık davası, çocuk doğmadan önce veya doğduktan sonra açılabilmektedir. Annenin babalık davası açma hakkı doğum tarihinden 1 yıl sonra düşmektedir. Bu 1 yıllık süre çocuğun ergin olduğu tarihten itibaren başlamaktadır. Ancak çocuğa kayyım atanmış ise atamanın kayyıma tebliğ tarihinden itibaren başlamaktadır.
Babalık Davasında Görevli Olan Mahkeme
Aile Mahkemeleri, babalık davalarında görevli olan mahkemelerdir. Aile Mahkemesi bulunmayan adli birimlerde; Asliye Hukuk Mahkemeleri, babalık davasına bakmakla yükümlü olan mahkemelerdir.
Babalık Davası ve Nafaka Talepleri
Babalık davası açılırken aynı zamanda nafaka talebinde bulunulabilir ve bunun karara bağlanması da talep edilebilir. Fakat nafaka çeşitlerinden hangisinin talep edilebileceği bir soru işaretidir.
Çocuğun yasal haklarına kavuşabilmesi açısından mümkün olduğunca erkenden babalık davası açılmalıdır. Sizler için hazırladığımız babalık davası dilekçe örneğine sitemiz aracılığı ile ulaştıktan sonra dilekçede bulunan ilgili alanları kendinize göre doldurduktan sonra ilgili mahkemeye babalık davası için talepte bulunabilirsiniz.
Sitemizde bulunan Bölge Adliye Mahkemesi İstinaf Başvurusu Dilekçe Örneği 'ni ve bölge adliye mahkemesi ve istinaf dilekçesi hakkındaki dilekçe örneğini indirebilirsiniz.