Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurabilmeniz için gereken AİHM dilekçe örneği ve detaylı bilgiyi sizlere sunduk. Öncelikle bilinmesi gereken konu; Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurabilmek için şikâyet edeceğiniz devletin, Avrupa Konseyi’ne taraf ve AİHM’nin yetkilerini tanımakta olan bir devlet olması gerekmektedir.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne Hangi Sebeplerden Dolayı Başvuru Yapılabilir?
Yalnızca Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni ihlal eden bir durum söz konusu olduğunda AİHM’ye başvurabilirsiniz. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesini ihlal eden müdahaleler veya müdahale edilmesi gereken yerde müdahale edilmeyerek (eylemsizlik) ihlal oluşması durumunda şikayet söz konusu olabilmektedir.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne Başvuru Yapmak için Gereken Şartlar
Başvuru gerekçeniz olan, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ihlalini Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıyabilmek için öncelikle Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunmalısınız. İhlal konusu ve başvuru gerekçesi ne olursa olsun öncelikle söz konusu ihlal için gereken tüm iç hukuk yollarına başvuru yapılmalıdır. Anayasa Mahkemesi’ne yapılması gereken bireysel başvuru da bu iç hukuk yollarından birisidir. Yani söz konusu ihlal için öncelikle ulusal sınırlar içerisindeki hukuk yolları aracılığı ile bir çözüm yolu aranmalıdır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi en son aşamada başvurulması gereken mahkemedir.
İç hukuk yollarının tüketilmesi şartı kapsamında bazı istisnalar bulunmaktadır. Bu söz konusu istisnalar ise; iç hukuk yollarının etkisiz bir halde olması, yerleşmiş bir yargı içtihadının olması, engelleyici bir yasanın olması, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı yerleşmiş olan bir idari uygulamanın olması, kamu görevlilerinin engellenmesi ve en önemli ve çok kullanılan istisnalardan biri olan davanın sürüncemede kalması gibi durumlardır.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Başvuru Süresi
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne ihlal oluşturan, Avrupa Konseyi’ne taraf olan devletteki bütün iç hukuk yolları tüketildikten sonraki 6 ay içerisinde AİHM’ye başvuru yapılmalıdır. İç hukuk yollarındaki en son kararın kesinleştiği tarihten itibaren 6 ay içinde AİHM’ye başvuru yapmayan kişiler için bu süre sonrasında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuru söz konusu olamamaktadır.
Doldurulmuş AİHM Başvuru Dilekçesi Örneği
AİHM’ye başvurmak isteyenler için hazırlamış olduğumuz, AİHM başvuru dilekçesi örneğine sitemiz üzerinden ulaşabilir, ilgili alanları kendinize göre doldurduktan sonra başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
Sitemizde bulunan Babalık Davası Dilekçe Örneği 'ni ve babalık davası hakkındaki dilekçe örneğini indirebilirsiniz.