Hukukta, istinaf başvurusu nasıl yapılır? Sorusu çok sık sorulan soruların başında gelmektedir. İstinaf başvurusu bölge adliye mahkemesine gönderilmek üzere dava dosyasını ele alacak yerel bir mahkemeye verilecek bir istinaf dilekçesi ile yapılabilmektedir. İstinaf dilekçesi, kararı veren mahkemeye verildiğinde hukuk davası dosyası yerel mahkeme tarafından bölge adliye mahkemesine gönderilmektedir. İstinaf başvurusunun ise bir avukat tarafından yapılması hakkın etkin bir şekilde kullanılmasını sağlamaktadır. İstinaf yoluna başvurma, dilekçe ile yapılmaktadır ve dilekçeye, karşı tarafın sayısı kadar örnek eklenmektedir.
Asliye Hukuk Mahkemesi İstinaf Başvurusu
Asliye hukuk istinaf başvurusu kararı veren mahkemeye ya da başka bir yerde bulunan Asliye hukuk mahkemesine verilecek olan dilekçe ile yapılmaktadır. Dilekçe ile istinaf başvurusu yapıldıktan sonra, istinaf başvurusu gerçekleştirilen mahkeme tarafından, Bölge Adliye Mahkemesi’nin başvuru defterine istinaf başvuru kaydı yapılmaktadır ve istinaf başvurusu yapan kişiye ücretsiz bir alındı kâğıdı verilmektedir. Bölge Adliye mahkemeleri hukuk ve ceza daireleri olarak ayrılmaktadır ve ya ceza dairelerinde ilk derece ceza mahkemelerinden gelen istinaf başvuruları, hukuk dairelerindeyse ilk derece hukuk mahkemelerinden gelen istinaf başvuruları incelenmektedir.
Asliye Hukuk Mahkemesi İstinaf Başvuru Süresi ve Masrafları
Asliye hukuk mahkemesi istinaf başvuru süresi iki hafta olarak belirlenmiştir. Verilen bu süre taraflara üst yazının tebliğ edilmesi ile birlikte başlamaktadır. Ancak istinaf kanun yoluna başvuru süresine ilişkin özel kanun hükümleri saklı haldedir.
Asliye hukuk istinaf dilekçesi verilir iken, istinaf kanun yoluna başvuru harcı ve ya tebliğ giderleri de dahil olmak koşuluyla bütün giderler başvurandan alınmaktadır. Bunların hiç ödenmediği ya da eksik ödendiğinin anlaşılması halindeyse mahkemece eksikliğin giderilmesi amacı ile bir haftalık kesin süre verir. Bu süre zarfında eksiklik tamamlanmaz ise başvurunun yapılmamış sayılmasına karar verilmektedir.
Asliye Hukuk Mahkemesinin İstinaf Yoluna Açık Olan Kararları
İstinaf mahkemesi önüne gelen davanın kontrolü yapıldıktan sonra karar verme aşamasına geçilecektir. İstinaf mahkemesine yapılan istinaf başvurusu hukuk niteliği itibari ile bir dava konumunu taşımaktadır. Lakin, istinaf başvurusuyla açılan bu davanın şartları ve de sınırları HMK (Hukuk Muhakemeleri Kanunu) ile açıklanmıştır. Bölge adliye mahkemesi (istinaf mahkemesi), hüküm verir iken hem önüne gelen uyuşmazlığı çözmeye çalışmalı hem de üst bir mahkeme olması nedeniyle içtihat oluşturacak şekilde karar vermesi gerekmektedir. Asliye hukuk istinaf mahkemesi istinaf incelemesi neticesinde şu kararları verebilmektedir:
- Yerel Mahkeme Kararının Esası İncelenmeden Kaldırılması ve Dosyanın Geri Gönderilmesi (HMK madde. 353/1),
- Yerel Mahkeme Kararının Kaldırılması ve Kısmen veya Tamamen Davanın Kabulü Kararı (HMK madde. 353/1-b),
- Yerel Mahkeme Kararının Kaldırılması ve Davanın Esastan Reddine Karar Verilmesi (HMK madde. 353/1-b-1),
- Yerel Mahkeme Kararının Kaldırılarak Düzeltilmesi (HMK madde. 353/1-b-2),
- İstinaf Mahkemesinin İstinaf Başvurusunun Reddine Karar Vermesi (HMK madde. 353/1-b-1).
Asliye Hukuk Mahkemesi İstinaf Başvuru Dilekçesinde Olması Gerekenler
Asliye hukuk mahkemeleri kararlarına karşı istinaf başvurusu dilekçesiyle yapılır ve de dilekçeye karşı tarafın sayısı kadar örnek eklenir. Asliye Hukuk Mahkemesi istinaf başvuru dilekçesinde aşağıdaki hususlar yer almalıdır: (HMK madde.342)
- Başvuranla karşı tarafın davada bulunan sıfatları, adı, soyadı. Türkiye Cumhuriyeti Kimlik numarası ve de adresleri bulunmalıdır.
- Varsa kanuni temsilcisi ve de vekillerinin adı, soyadı ve adresleri bulunmalıdır.
- Kararın hangi mahkemece verilmiş olduğu ve tarihi ile sayısı bulunmalıdır.
- Kararın başvurana tebliği edildiği tarih bulunmalıdır.
- Kararın özeti bulunmalıdır.
- Başvuru sebepleri ve gerekçesi bulunmalıdır.
- Talep sonucu bulunmalıdır.
- Başvuranın ya da varsa kanuni temsilcisinin yahut vekilinin imzası bulunmalıdır.
İstinaf dilekçesi, başvuranın kimliği ve imzası ile birlikte, başvurulan kararı yeteri kadar belli edecek kayıtları taşıması durumunda diğer hususlar bulunmasa dahi ret edilmeyip, HMK 355 inci madde çerçevesinde gerekli inceleme yapılmalıdır.
Asliye mahkemesi istinaf başvurusu dilekçesi örnekleri ile birlikte sitemizde bulunmakta ve davanıza göre uyarlanarak istinaf başvurunuzu gerçekleştirmeniz sağlanmaya çalışılmaktadır
Sitemizde bulunan Aile Mahkemesi İstinaf Başvurusu Dilekçe Örneği 'ni ve aile mahkemesi ve istinaf dilekçesi hakkındaki dilekçe örneğini indirebilirsiniz.