Anlaşmalı boşanma dilekçesi örneği
Eşler arasında yaşanan problemlerden dolayı bazen ayrılma noktasına gelebilirler. Eşlerin karşılıklı anlaşmaları durumun da boşanmaları daha kolay olmaktadır. Bu sebeple anlaşmalı boşanma dilekçesi, avukatsız anlaşmalı boşanma dilekçesi örnekleri, çocuğu olanlar için anlaşmalı boşanma dilekçesi çocuklu ve çocuğu olmayanlar için anlaşmalı boşanma dilekçesi örneği çocuksuz web sitemizde yayınlamaktadır. Avukata ihtiyaç duymadan direk olarak mahkemeye başvurarak, boşanma davası açabilirsiniz.
Anlaşmalı Boşanma Davası Nedir ?
Eşler arasında yaşanan problemler sonucunda açılan boşanma davaları, (anlaşmadan) genelde çekişmeli boşanma davalarıdır. Bu davalar ortalama 2-3 yıl sürebilmektedir. Anlaşmalı boşanma davası açmayan aileler, çekişmeli boşanma davalarının uzun sürmesi nedeniyle her iki tarafta maddi ve manevi olarak çok ciddi zararlar görmektedir. Bu sebeple zararların önüne geçmek için yapılması gereken şey anlaşmalı boşanma davası açmaktır.
Anlaşmalı boşanma davası açıldığı zaman genel olarak ortalama 2-3 ay içerisinde taraflar boşanma davası sonuçlanmaktadır. Acil durumlar söz konusu olduğu zaman taraflar mahkeme yoğunluğuna göre 1 günde bile dava sonuçlanabilmektedir. Bu sebeple boşanma sürecinde olası sorunları en aza indirmek için çiftlere önerimiz anlaşmalı boşanma davası açmalarıdır.
Anlaşma boşanma davası nasıl açılır
Anlaşmalı boşanma davasının ilk aşamasında protokol hazırlamaktadır. Protokol içerisinde eşler evlilik ile ilgili bütün ayrıntıları dikkate almalıdır. Bu protokolde olabilecek olası eksiklik davanın reddine neden olabilir. Protokol içerisinde evlilik malları, tazminat, nafaka, çocuğun velayeti, çocukla kişisel ilişki tesisi vs. gibi konuları açık ve ayrıntılı olarak yer almalıdır. Protokol tabir-i caizse anlaşmalı boşanma davasının bel kemiğini oluşturmaktadır. Protokol hazırlandıktan sonra eşler anlaşmalı boşanma davasını açmak için mahkemeye başvurabilirler. Protokolün yazılı olma zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak pratikte artık hakimler protokolü yazılı olarak talep etmekte ve bu minvalde işlem yapmaktadırlar.
Protokol hazırlandıktan sonra eşler aile mahkemesine başvurarak anlaşmalı boşanma davasını açarlar. Bu dava için anlaşmalı boşanma dilekçesi örneği ni yukarıdaki download butonuna basarak indirebilirsiniz. Burada hangi yer mahkemesinin yetkili olduğu konusunda bir zorunluluk bulunmamaktadır. Eşler herhangi bir il – ilçede bulunan mahkemeye başvurarak anlaşmalı boşanma davasını açabilirler. Bu konuda ki tavsiyemiz ise son 6 ay birlikte yaşadıkları yerde bulunan aile mahkemesine başvurmalarıdır. Bulundukları yerde aile mahkemesi bulunmuyorsa asliye hukuk mahkemesi aile mahkemesi sıfatı ile anlaşmalı boşanma davasını görülebilmektedir.
Dava açıldıktan sonra artık yapılması gereken eşlerin bizzat duruşmada hazır bulunarak davayı kabul ettiğini beyan etmeleridir. Eşlerin bizzat mahkemede bulunması kanun tarafından zorunlu görülmüştür. Eşler mahkemeye katılarak birlikte imzaladıkları boşanma protokolünü kabul ettiklerini ve herhangi bir itirazlarının olmadığını beyan etmelidirler. Protokolün hazırlanması esnasında teknik bir problem bulunmuyorsa hakim anlaşmalı boşanma davasını olumlu olarak neticelendirecektir.
Anlaşmalı boşanma davası açmak için avukat tutma zorunluluğu yoktur.
Ancak gerek protokol hazırlanması gerekse diğer teknik işlemlerin yapılması esnasında olası hatalar davayı içinden çıkılamaz bir hale getirebileceği için önerimiz avukat tutmalarıdır.
Anlaşmalı Boşanma Şartları
- Mevzuat gereğince boşanmak isteyen tarafların evlendiği tarihten itibaren minimum 1 yıl geçmiş olmadır. Diğer bir deyişle 1 yılı doldurmamış evliliklerde anlaşmalı olarak boşanılamaz. Burada çekişmeli boşanma davası ve unsurları devreye girmektedir.
- Tarafların mal paylaşımı ve evlilik birliğinin fer’ileri bakımından tarafların uzlaşmış olması ve protokol ile bu uzlaşmayı mahkemeye bildirmiş olması gerekmektedir. Çocuğun velayeti ile ilgili hususlarda davaya bakmakla görevli hakim çocuğun iyiliği ve menfaatini gözetmesi gerektiğinden dolayı tarafların anlaşmasına veya protokolüne bağlı olarak karar vermek zorunda değildir. Hakim protokolde yer alan çocuk ile ilgili düzenlemeleri değiştirebilir. Çocuğun velayetinin söz konusu olduğu davalarda uzman bir avukattan hukuki destek alınmasını tavsiye edilemektedir.
- Tarafların duruşma gününde hazır bulunması gereklidir. Taraflar aynı anda hazır bulunamıyorsa farklı duruşmalara katılabilirler. Taraflar aynı anda duruşmada hazır bulunmaz ise dava süreci uzayacaktır.
Anlaşmalı boşanma davası ne zaman biter, kesinleşir?
Anlaşmalı boşanma davası gerekçeli kararın yazılması ve taraflara tebliği ile temyiz süresinin dolması veya temyizden feragat ile akabinde davanın kesinleştirilmesi ile sona erer.
Anlaşmalı boşanma kararı ne zaman nüfus kütüklerine işler? Kimliği mi ne zaman değiştirebilirim?
Boşanma davasının kesinleştirilmesi ile karar davaya bakmakla yetkili ve görevli mahkeme kanalıyla nüfus müdürlüğüne gönderilir. Nüfus müdürlüğü en geç bir haftada ilgili kararı nüfus kütüklerine işler. Sonrasında nüfus müdürlüğüne giderek kimliğinizi yenileyebilirsiniz.
Sitemizde bulunan Boşanma davası dilekçesi 'ni ve Boşanma davası ücretleri, Boşanma dilekçesi örneği ve Boşanmak için dilekçe örneği hakkındaki dilekçe örneğini indirebilirsiniz.
Anlaşmalı boşanma dilekçesi örneği çocuklu