Aile Mahkemesi İstinaf Başvurusu Dilekçe Örneği
İstinaf kanun yoluna başvurmanın mümkün olduğu aile mahkemesi kararlarına karşı aile mahkemesi istinaf başvurusu dilekçe örneğini kendi davanıza uyarlayarak doldurabilir ve istinaf başvurusu yapabilirsiniz. Aile mahkemesi tarafından verilen karara itiraz etmek ve bölge adliye mahkemesinde yeniden incelenmesini sağlamak için bir dilekçe ile kararı veren mahkeme kalemine başvurmanız gerekmektedir. İstinaf başvurusun değerlendiren bölge adliye mahkemesi kararları olay ve hukuki yönden irdelemektedir.
Aile Mahkemesi istinaf Başvurusu
Aile mahkemesi tarafından verilen kararlara itiraz ederek bölge adliye mahkemesine başvurmak için muhakkak bir dilekçe ile veya mahkeme katiplerinden birine beyan etmek suretiyle itirazınızı yöneltmeniz gerekmektedir. Kanunda mahkeme katiplerine beyanda bulunarak istinaf başvurusu yapılabileceği gösterilmiş olsa da uygulama da iş yoğunluğu nedeniyle bu yöntem aktif değildir. Bu sebeple örnek dilekçe formunu indirerek kendi davanıza göre uyarlamanızı ve dilekçe ile mahkeme kalemine başvurmanız gereklidir. Aile mahkemesi tarafından verilen karara karşı istinaf başvurusu yapmazsanız bölge adliye mahkemesi kararı kendiliğinden ele alıp istinaf incelemesi yapmayacaktır. Bu sebeple süresi içerisinde harçlarını da ödeyerek başvurunuzu gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Aile Mahkemesi İstinaf Başvuru Süresi ve Masrafları
Aile mahkemelerinde verilen kararlara itiraz etmek için 2 hafta içerisinde bir dilekçe ile istinaf kanun yoluna başvurmak gerekmektedir. Süre tefhimden veya tebliğden itibaren başlamaktadır. Gerekçeli karar yüze karşı okunduysa süre tefhimden itibaren başlarken, gerekçeli karar usulüne uygun olarak tebliğ edildiyse tebliğden itibaren 2 hafta içerisinde istinaf kanun yoluna başvurmak gereklidir.
Aile mahkemesi tarafından verilen karara itiraz etmek ve istinaf incelemesine göndermek için ilk olarak 85,70 TL olan başvuru harcını yatırmanız gerekmektedir. Bunun dışında karar ve ilam harcını, dava konunuzun değeri para ile ölçülebiliyorsa bu değerin binde 68,31’ini para ile ölçülemiyorsa 50 TL civarındaki maktu harcı ödemeniz gereklidir. İstinaf kanun yoluna başvurmanız için gereken masrafları mahkeme kaleminden katiplere hesaplatarak Vakıfbank gişelerinden ödemeniz mümkündür. Bu harçların tamamını ödemedikçe istinaf başvurunuz esastan incelenemeyecek, usulden reddedilecektir.
Aile Mahkemesinin İstinaf Yoluna Açık Olan Kararları
Aile mahkemelerinde verilen karar malvarlığına ilişkin ise 1500 TL’yi geçmesi koşuluyla istinaf
incelemesi yapılacak, malvarlığına ilişkin değilse her nihai karar istinaf kanun yoluna açık olacaktır.
Aile Mahkemesi İstinaf Başvuru Dilekçesinde Olması Gerekenler
Aile mahkemesince verilen kararlara karşı istinaf kanun yoluna başvururken dilekçede istinaf sebebi ve gerekçesi muhakkak gösterilmelidir. Çünkü istinaf kanun yolunu inceleyen bölge adliye mahkemesi kamu düzenine ilişkin olmadıkça, yapılan incelemelerde dilekçede belirtilen sebebe bağlı kalmaktadır. Kamu düzenine ilişkin olmaya konularda bölge adliye mahkemesi kendiliğinden inceleme yapamayacağından bunları dilekçenizde özellikle belirtmeniz gerekmektedir.
Aile mahkemesi istinaf başvuru dilekçesi örneğine sitemiz üzerinden ulaşabilir, dilekçeyi kendi davanız açısından uyarlayarak istinaf başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
Sitemizde bulunan Sulh Hukuk Mahkemesi İstinaf Başvurusu Dilekçe Örneği 'ni ve istinaf dilekçesi ve sulh hukuk mahkemesi hakkındaki dilekçe örneğini indirebilirsiniz.