Yargı sistemimiz de yeni bir oluşum olan Bölge Adliye Mahkemeleriyle yargının daha hızlı ve de etkin çalışması amaçlanmıştır. Büyük ölçüde Yargıtay’ın iş yükü hafifletilmeye çalışılmıştır. Daha önceden Yargıtay’a gönderilen bir dosyanın dönüşünün kimi zaman 2 – 5 yıl kadar bir zaman sürmesi yargıya olan güveni çok fazlasıyla azaltmaktaydı. Bölge Adliye Mahkemelerinin çalışmaya başlamasıyla istinaf talebinde bulunulan dosyaların birkaç ay içerisinde incelenip geri gönderilmesi yargıya olan güvenin artmasına, yargının daha hızlı ve de etkin çalışmasına neden olmaktadır.
Ağır Ceza Mahkemesi İstinaf Başvurusu
Ağır Ceza Mahkemesinin kesinlikle verilen kararların dışında verilen tüm kararlarına karşı istinaf kanun yoluna başvurulabilmektedir. Ağır Ceza Mahkemelerinde sanığın kendisi, kanuni temsilcisi, avukatı ile davaya müdahale talebinde bulunmuş ve de katılan sıfatını almış olan müşteki ve de mağdurlar ile bunların vekilleri istinaf başvurusu vasıtasıyla haklarını arayabilmektedir.
Ağır Ceza Mahkemesi İstinaf Başvuru Süresi ve Masrafları
Ağır Ceza Mahkemelerinde istinaf süresi 7 gün olarak belirlenmiştir. Kararın tebliğinden ya da tefhiminden itibaren bu süre başlamaktadır. Süresi içerisinde yapılamayan istinaf başvuruları direk reddedilmektedir. Sürenin geçirilmemesine son derece dikkat edilmelidir. Yüze karşı verilen kararlarda gerekçeli kararın tebliği adına süre tutum dilekçesi verilebilmektedir.
Ağır ceza mahkemesi istinaf başvurusu üzerine tebliğ giderleri ile beraber gerekli harç ve de giderlerin yatırılması gereklidir.
Ağır Ceza Mahkemesinin İstinaf Yoluna Açık Olan Kararları
Bu düşünce, insan hakları Avrupa sözleşmesinin Ek 7 Numaralı Protokolü’nün 2. maddesine de uygun bir şekilde düşmektedir. Hâkim veya mahkeme tarafından cezalandırılmasına yönelik karar bağlanmış kişilerin, hakkında verilmiş olan bu ceza kararlarını daha da yüksek bir mahkemeye yeniden inceletme hakkına sahip oldukları ve 2. fıkrasında da bu konuda istisna getirilebileceği düşünülmüştür.
Ağır Ceza Mahkemesi İstinaf Başvuru Dilekçesinde Olması Gerekenler
Ağır ceza mahkemesinin kararına itiraz eden taraf hükmün neden bozulması gerektiğini dilekçesinde çok açıkça belirtmesi gerekmektedir. Dilekçenin içeriği son derece önem arz etmektedir. Ağır ceza mahkemesi istinaf dilekçesinde kesinlikle “istinaf talebinde bulunuyorum” ve ya “bozulması amacı ile itiraz ediyorum” şeklinde açıkça istinaf talebinde bulunduğumuzu ve de dava dosyasının bozulmasını talep ettiğimizi kesinlikle belirtmemiz gerekmektedir. Ağır Ceza İstinaf dilekçesi ıslak imzalı olarak verilmeli ya da elektronik imzayla UYAP vatandaş üzerinden gönderilmesi gerekmektedir.
Sitemizde örnek olarak hazırlanmış olan ağır ceza mahkemesi istinaf dilekçesi örneği paylaşılmıştır. Ağır ceza mahkemesi istinaf başvurusu örnek dilekçe üzerinde gerekli düzeltmeleri yaparak talebinize uygun bir şekilde uyarlama yapabilme imkanınız vardır. Ancak ileriki dönemlerde herhangi bir hak kaybına maruz kalmamak adına bir hukuk uzmanından yardım almanız sizin adınıza faydalı olacaktır.
Sitemizde bulunan Asliye Ceza Mahkemesi İstinaf Başvurusu Dilekçe Örneği 'ni ve asliye ceza mahkemesi ve istinaf dilekçesi hakkındaki dilekçe örneğini indirebilirsiniz.