Ad soyad İsim değişikliği için mahkeme dava dilekçe örneği
Ad soyad değişikliği için mahkeme dilekçe örneği
Ad soyad değişikliği için mahkemeye başvurmak gereklidir. Adımı değiştirmek istiyorum, isim nasıl değiştirilir, ad değiştirme davası dilekçesi, adımı değiştirmek için nereye başvurmalıyım, isim değiştirme davası, isim kaç günde değişir, isim nasıl değiştirilir, ismimi nasıl değiştirebilirim gibi soruların cevabı bu dilekçe örneğinde mevcuttur. Dilekçe örneğini yukarıdaki download indir butonuna tıklayarak indirebilirsiniz.
AD SOYAD İSİM NASIL DEĞİŞTİRİLİR
Ad Soyad Değişikliği İçin Haklı Bir Sebebin Varlığı
Medeni Kanun ad ve soyad değişikliği için “haklı bir sebep” olması gerektiğini belirtmiş fakat hangi sebeplerin haklı sebep olarak kabul edilmesi gerektiğini belirtmemiştir. Bu yüzden ad ve soyad değişikliği için dava açarken haklı sebep olarak Nüfus Kanunu’nun 21. Maddesi ve Soyadı Kanunu’nun 3. Maddeleri göz önünde bulundurulacaktır. Bu maddeleri incelediğimizde;
- Milli kültüre,
- Örf ve adetlere uygun olmayan,
- Gülünç ve çirkin anlamları olan
- Kişisel ilişkilerde veya meslek ve sanatın icrasında yanlış anlamalar doğurabilecek hususlar haklı sebep olarak sayılacaktır.
Yukarıda sayılanların dışında, özellikle ad (isim) değişikliği davaları için uygulamada ayrıca kullanılan haklı sebep ise, kişinin gerek sosyal, gerekse iş çevresinde kimlikte yazan isimden başkaca bir isimle tanınması, kimlikte yazan ismini sadece resmi işlemlerinde mecburiyet dolayısı ile kullanmasıdır.
Ad ve Soyad Değiştirmek İçin Mahkemeye Başvuru Yapılması
Medeni Kanun ve Nüfus Kanunu gereğince ad ve soyadın değiştirilmesini talep hakkı ad ve soyadın sahibine aittir. Talep hakkı olan kişi bu başvuruyu bizzat kendisi yapabileceği gibi Avukat marifetiyle de yapabilir. Ad ve soyad değiştirme davaları sadece 1 defa açılabileceği için yapılacak başvurunun, hazırlanacak dilekçenin dikkatli yapılması gereklidir. Evli kadınlar, evlilik devam ettiği sürece soyadı değiştirme davası açamazlar.
Ad ve Soyad Değiştirmek İçin Hangi Mahkemeye Başvurmak Gerekir
Adını veya soyadını değiştirmek isteyen kişi, bizzat kendisi veya bir Avukat marifetiyle, yerleşim yeri (ikametgah) Asliye Hukuk mahkemesine bir dilekçe ile başvuru yapar. Ad ve Soyadı değiştirilmesi davası görülürken;
- Cumhuriyet Savcısı
- Nüfus Müdürü veya nüfus memuru hazır bulunur.
- Ad ve soyadı değişmesi kişisel durumları etkilemeyecektir. Kişi erkek ise erkek, kadın ise kadın, bekar ise bekar olmaya devam edecektir.
- Ad ve soyad değiştiğinde , Hakim, bu değişikliği yerel gazetede ilan ettirir ve nüfus müdürlüğüne bildirir.
- Kocanın soyadı değiştiğinde, evlilik birliği içerisindeki kadının, küçük çocukların ve evlatlığın soyadı da değişecektir.
- Adın ve Soyadın Değişmesine İtiraz Edilmesi
- Ad veya soyad değişimi nedeniyle zarar gören kişiler var ise, bu değişikliğin öğrenilmesinden itibaren 1 yıl içerisinde ad ve soyad değişikliğine dair kararın kaldırılmasını talep edebilir.
İsim Değiştirme davası için 2 adet tanık gereklidir.
Tanıkların ad soyad T.C kimlik no ve adreslerinin belirtilmesi gerekir.
Tanıklardan en az bir tanesinin (aile dışından) iş arkadaşı veya sosyal yaşantısından arkadaşı olması faydalıdır.
İsim Değiştirme Dava Süresi :
Mahkeme yoğunluğuna göre 2-4 ay arasında
İsim Değiştirme İçin Vekaletname Çıkarırken Dikkat Edilecek Hususlar :
Vekaletname çıkarılırken (Nüfus davaları açmaya, isim , soyisim değiştirmek için dava açmaya) şeklinde ibarenin mutlaka eklenmesi gereklidir.
Sitemizde bulunan Adli sicil kaydının silinmesi dilekçe örneği 'ni ve adli sicil kaydı silinmesi ve Adli sicil kaydının silinmesi dilekçe örneği hakkındaki dilekçe örneğini indirebilirsiniz.
dilekçe örneğini nerden bulabilirim.
İsmimi değiştirmek istiyorum ne yapmam gerek.