İdari Para Cezası İtiraz Dilekçeleri
İdari para cezası itiraz dilekçeleri nasıl yazılır? İdari para cezası itiraz gibi bir durumla karşılaştığın zaman kesilen tutarı karşı itiraz etme hakkınız tabii ki bulunuyor. İdari para cezası itiraz nasıl edilir? Bugünkü haberimizin içeriğinde sizleri idari para cezası itiraz dilekçeleri hakkında bilgi vereceğiz. İdari para cezası nedir? İdari para cezası hangi durumlarda verilir? İdari para cezası hangi kurumlar tarafından ne şartlarda kesilir?
İdari para cezası itiraz nedir?
İdari para cezası, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan vatandaşlara ilgililer tarafından işledikleri kabahat suçuna binaen verilen ceza türleridir. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan memurlara işledikleri kabahat fiillerinden ötürü verilen idari para cezalarına itiraz yolu açıktır. Bu tür cezalar kabahat fiillerinden ötürü verilmiş olduğu için ceza yaptırımı olarak hapis cezası öngörülemez. Ancak vatandaşlar çarptırıldıkları ceza miktarını ödemedikleri takdirde ilgililer vatandaşların borcundan dolayı icra işlemini başlatabilir. Vatandaşlarımızın ödemedikleri borçlarından ötürü taşınmaz mallarına icra işlemi başlatılabilir. Fakat bu icra işlemi evlerine gidilerek evlerindeki eşyalara yapılamaz.
İdari para cezası dediğimizde tabii ki bunun bir çok türü bulunuyor,bunlara örnek vermek gerekirse bunlardan bazıları şunlardır ;trafik cezaları, SGK tarafından işverene kesilen cezalar, yoklama kaçağı gibi veya bakaya kalma suçların sebebiyle Askeri Ceza Kanunu gereği uygulanan cezalar, imar kirliliği sebepleri ile belediye encümeni tarafından verilen cezalar ve benzeri müeyyidesi olan cezalar bunlardan bazılarıdır.
İdari para cezalarının vatandaşın kabahat niteliğindeki eylemlerine karşı verildiğini söylemiştik. Bu gibi süreçlerde idari para cezasının ödenmemesi durumunda, cezanın tahsili amacıyla borcu bulunan vatandaşların taşınmaz mallar ile araba veya banka hesaplarına haciz konulmaktadır.
İdari para cezalarına örnek vermek gerekirse, trafik cezaları, SGK tarafından işverene kesilen cezalar, yoklama kaçağı veya bakaya kalma kabahatleri nedeniyle Askeri Ceza Kanunu gereği verilen cezalar, imar kirliliği nedeniyle belediye encümeni tarafından verilen cezalar sayılabilir.
Adli para cezası nedir? Mahkemeler tarafından bir suçun karşılığı olarak verilen cezalardır. Adli para cezasına mahkemeler karar verirken, idari para cezasına devletin idari kurumları tarafından karar çıkar. İki cezai durum benzer bilinse de aynı durumu ifade etmiyor. Mahkemeler tarafından verilen para cezaları ödenmediğinde hapis cezasına çevrilme özelliğine sahiptir. İdari para cezaları ödenmediğinde yalnızca icra İşlemleri yapılır. İdari para cezası ödenmediğinde borçlunun hapse girmesi gibi bir durum söz konusu olmadığını ifade etmiştik.
İdari para cezasına itiraz etmek için, cezanın muhatabı olan kişiye gönderildiğinde bu cezaya itiraz süresinin ve itiraz mercisinin gösterilmesi mecburiyet arz ediyor. Lakin uygulamada para cezalarının usulsüz bir tarzla ilgililere iletildiği, itiraz süresi ve itiraz edilecek kurumun belirtilmediği görülmektedir. İtiraz süresi ve mercisinin tebligatta gösterilmesi zorunluluğunun önemi şu ki bazı idari kurumların özel kanunlarında 15 günlük genel itiraz süresinden ayrı bir itiraz süresi vardır.
Ayrıntılı bilgi için tıklayın.
DİLEKÇE ÖRNEĞİ İÇİN TIKLAYIN.
Sitemizde bulunan Şikayet Dilekçeleri Örnekleri 'ni ve adıma açılmış hat şikayet dilekçesi, şikayet ve şikayet dilekçesi hakkındaki dilekçe örneğini indirebilirsiniz.