Yatay Geçiş Dilekçe Örneği
Yatay Geçiş Nedir?
Yatay geçiş, kayıtlı olduğunuz yüksek öğretim kurumu ile aynı eğitim programlarını uygulayan başka bir yüksek öğretim kurumunun bir fakülte ya da bölümüne, yatay geçiş yapmak isteyen kişi belirlenen şartlara uygunsa, geçmektir ayrıca aynı yükseköğretim kurumunda, yüksek öğretim kurumunun belirlediği kurallar çerçevesinde farklı bir bölüme geçmektir. Yatay geçişi sadece Türkiye içerisinde değil aynı eğitim programlarını uygulayan yurtdışındaki yüksek öğretim kurumlarına da yapabilirsiniz. Yatay geçiş dilekçe örneği indir.
Yatay geçiş belirli şartlar altında gerçekleşir, bu şartların başlıcalarını YÖK, diğer özel şartları da geçiş yapmak istediğiniz yüksek öğretim kurumu belirler. Bu şartların en önemlisi tabi ki not ortalamasıdır. Geçiş yapmak istediğiniz yüksek öğretim kurumunun belirlediği şartlara uygun değilseniz, o yüksek öğretim kurumuna geçemezsiniz. Bu şartları yüksek öğretim kurumlarının internet sitelerinde, ilerleyen zamanlarda da sitemizde de bulabilirsiniz.
Yatay geçiş yapmak biraz sabır ve zahmet gerektiren bir iştir. Sizlere bu konularda yardımcı olarak bu zahmeti en azamiye indiririz umarım.
Başvuruda bulunacağınız yüksek öğretim kurumları yatay geçiş için belirli bir kontenjan açıklar ve bu kontenjanlar genellikle 2 ya da 3 kişi olur. Bundan dolayı şartları sağlayan herkes yatay geçiş yapmayı düşündüğü yüksek öğretim kurumuna geçemez. Bunu ÖSS sınavındaki yerleştirmeye benzetebiliriz, geçen seneki puana göre girmek istediğiniz okula girebiliyorsunuz ancak puanı sizden daha yüksek birisi o okulu tercih ederse siz giremezsiniz. Yani şartlara ne kadar çok uygunluk sağlarsanız ve not ortalamanız ne kadar iyi olursa yatay geçiş yapma ihtimaliniz de o kadar artar.
Yatay geçiş başvuruları ne zaman yapılıyor?
Başvurunuzu yarıyıl ve yaz tatilinde üniversitelerin internet sitelerinde ilan edilmiş en son tarihe kadar yapabilirsiniz.
Birinci sınıfın ilk döneminin sonunda yatay geçiş yapabilir miyim?
Çoğu üniversite ilk dönemin sonunda yatay geçişi kabul ediyor ancak bazı üniversiteler dönem arası yatay geçişi kabul etmiyorlar.
Yatay geçiş kontenjanlarını nasıl öğrenebilirim?
Yatay geçiş kontenjanları, belirli bir dönemde üniversitelerin internet sitelerinde ilan edilir ayrıca başvurmak istediğiniz üniversitenin öğrenci işlerini arayarak da öğrenebilirsiniz.
Yatay geçiş için not ortalamam kaç olmalıdır?
İstenilen not ortalaması üniversitelere göre değişmektedir ancak en az 2.0 olmalıdır. Ne kadar yüksek olursa geçiş şansınız da o kadar yüksektir.
En fazla kaç üniversiteye yatay geçiş için başvurabilirim?
İstediğiniz kadar üniversiteye yatay geçiş için başvurabilirsiniz.
Kaç kere yatay geçiş başvuru hakkım vardır?
Her zaman bu hakka sahipsiniz, her sene başvurabilirsiniz ancak son sınıftaysanız başvuramazsınız.
Özel (Vakıf) üniversitede okuyorum, yatay geçiş için başvuru yapabilir miyim?
Yapabilirsiniz, bu konuda herhangi bir engelleme bulunmuyor.
Başka bir bölüme yatay geçiş ile geçebilir miyim?
Aynı yüksek öğretim kurumunda olursanız ve istenen koşullar sağlanabiliniyorsa çok rahat bir şekilde geçebilirsiniz ancak başka yüksek öğretim kurumunda başka bir bölüme geçmeniz biraz zordur.
Okuduğum üniversitede Ön lisans ( Hazırlık) koşulu yoktu, ancak başvuracağım üniversitede var, geçiş yapamayacak mıyım?
Geçiş yapabilirsiniz ancak, başvuracağınız üniversitenin belirli tarihlerde yaptığı yeterlilik sınavına girip başarmış olmanız gerekli ya da TOEFL (Test of English as a Foreign Language – Yabancı Dil olarak İngilizce Sınavı) gibi sınavlarda okulun belirlediği puanı almış olmanız gereklidir.
Sizce hangi üniversitelere başvurmalıyım?
Bulunduğunuz üniversitedeki bölümün taban puanının 15 puan üstü ve 15 puan altı olan üniversitelere başvurursanız daha sağlıklı bir sonuç alabilirsiniz.
Torpil varmış bu işte doğru mu?
Yatay geçiş yapmak için torpil lazımmış gibi kulaktan dolma bilgiler ile hareket etmeyin, eğer not ortalamanız iyi ve şartları yerine getirebiliyorsanız yatay geçişiniz gerçekleşir, yatay geçiş başvurularının üniversite hocalarından oluşmuş büyük bir kurul tarafından gerçekleştiğini unutmayalım.
Yatay geçiş yaptım, Kredi ve Yurtlar Kurumunun yurtlarında kalıyordum ve burs ya da öğrenim kredisi alıyordum, geçiş yaptım diye bunlar kesilecek mi?
Hayır, kesilmez ancak Kredi ve Yurtlar Kurumuna bir dilekçe yazarak durumu bildirmeniz gerekmektedir. Okuldan yatay geçiş yaptığınıza dair aldığınız belge ile Kredi ve Yurtlar Kurumunun yurtlarına başvurduğunuzda sizi asil olarak yerleştireceklerdir.
Sonuç ösym
- Kurumlar arası yatay geçiş dilekçe örneği,
- Erciyes üniversitesi yatay geçiş dilekçe örneği,
- Yatay geçiş nasıl yapılır,
- Selçuk üniversitesi yatay geçiş dilekçe örneği,
- Yatay geçiş şartları,
- Yatay geçiş dilekçe örneği 2015,
- Merkezi yerleştirme puanıyla yatay geçiş dilekçe örneği,
- Kocaeli üniversitesi yatay geçiş dilekçe örneği
- Yatay Geçiş Dilekçe Örneği indir örnek dilekçeler Kurumlar arası Erciyes selçuk kocaeli üniversitesi şartları nasıl yapılır doc pdf örnekler
- İstanbul üniversitesi yatay geçiş şartları.
- Yatay geçiş Şartları Nedir istanbul üniversitesi nasıl yapılır yök tarihleri akdeniz üniversitesi istanbul üniversitesi sonuçları
- Ege üniversitesi kocaeli üniversitesi yönetmeliği ankara üniversitesi kontenjanları yıldız teknik üniversitesi sonuçları
- Yatay geçiş için dilekçe örneği indir gazi üniversitesi uludağ üniversitesi itü sakarya üniversitesi omü istanbul üniversitesi şartları
Sitemizde bulunan Bütünleme sınavı dilekçe örneği 'ni ve Bütünleme sınavı dilekçe örneği ve üniversite dilekçe örnekleri hakkındaki dilekçe örneğini indirebilirsiniz.
[…] Ayrıntılı sorularınıza linki tıklayarak cevap bulabilirsiniz. TIKLAYINIZ […]