Proforma fatura nedir?
En önemli amacı, ihracatçının ürününün bu fatura ile ithalatçıya teklif edilmesidir. Proforma fatura, alıcı ile satıcı arasında gerçekleşen anlaşmanın en pratik kanıtıdır.
Proforma fatura bir teklif faturasıdır. Hiç bir mali yükümlülük yaratmamaktadır. Bu fatura karşılığı mal sevkiyatı yapılmaz ve para ödenmez.
Bu fatura, satıcı tarafından alıcı adına düzenlenen ve yapılan anlaşma ile ilgili her türlü detayı gösteren ön faturadır. Malın cinsi, miktarı, birim fiyatı, toplam tutarı, döviz cinsi, son yükleme tarihi, teslim şekli, ödeme şekli gibi her türlü detay gösterebilir.
Alıcının ön hazırlık yapabilmesi için önemli olan bu faturalar, kesin fatura niteliği taşımaz.
Proforma fatura, iş sonunda kesilecek kesin satış faturasının (Ticari Fatura) bir ön taslağıdır. Teklif yapmak isteyen firma kendi başlıklı kâğıdına hazırlayacağı proforma fatura üzerinde en azından; alıcının adı, adresi, proforma fatura tarih ve numarası, “Proforma Fatura” ibaresi, takribi mal miktarı, detaylı açıklaması, paketleme özellikleri, nakliye özellikleri, sevkiyat periyodu, tahmini yükleme ve boşaltma limanları, malın menşei, birim ve toplam fiyat ile ilgili bilgileri mutlaka belirtmelidir.
Satış akreditifli yapılacaksa, ihracatçı proforma fatura düzenlemek zorundadır. Ayrıca yurt dışında düzenlenen sergi ve fuarlarda sergilenmek üzere Türkiye Gümrük Bölgesinden geçici olarak çıkarılacak eşyaya ilişkin kesin saüş faturası aranmayarak, proforma fatura örneği ile çıkış işlemi yapılabilmektedir.
Proforma faturada belirtilen satış koşullarının alıcı tarafından uygun bulunması durumunda, alıcının verdiği sipariş üzerine proforma fatura kesin satış faturasına dönüştürülür. Proforma faturanın bir diğer kullanıldığı yer ise, ithalatçı tarafından akreditif açılması aşamasıdır. İthalatçı, ihracatçının kendisine göndermiş olduğu proforma faturayı akreditifi açacak olan Amir Bankaya ibraz ederek küşat mektubunun hazırlanmasını sağlar.
Proforma fatura örneği excel indir
- Proforma fatura örneği excel
- Proforma fatura örneği boş
- Proforma fatura örneği indir
- Proforma fatura nedir
- Proforma fatura örneği türkçe
- Proforma fatura örneği xls
- Proforma fatura örneği ingilizce
- Proforma fatura örneği word
PROFORMA FATURADA BULUNMASI GEREKEN ŞARTLAR NELERDİR?
1- Faturanın tarihi,
2- Mal / hizmet cinsi,
3- Satıcının ve alıcının isim/unvan, adresleri,
4- Ödeme şekli,
5- Malların menşei,
6- Teslim şekli,
7- Mal veya hizmetin birim fiyatı/miktarı/tutarı,
8- Malların ağırlığı, ebatları, miktarı,
9- Sevkiyatın şekli,
10- Mallara ilişkin ambalaj özellikleri, numara v.b. detay açıklamalar,
11- Navlun ve sigorta prim tutarları,
12- Düzenleyenin imzası bulunması gerekir. UCP 600’ün (Akreditiflere İlişkin Yeknesak Usuller ve Uygulama) 18. maddesi gereğince faturaların imza zorunluluğu olmamakla birlikte, ülkemiz yasaları gereği söz konusu belgelerin orijinal imzalı (Elle atılmış/Islak imzalı) olması zorunludur.