İş Mahkemesi tarafından verilen kararların olay ve hukuki yönden yeniden değerlendirilmesi için istinaf kanun yoluna dilekçe ile başvurulmaktadır. İş mahkemesi tarafından verilen karara itiraz etmek için istinaf kanun yoluna iş mahkemesi istinaf başvurusu dilekçe örneği doldurarak başvurabilirsiniz.
İş mahkemesi istinaf Başvurusu
İş mahkemesi tarafından verilen kararı istinaf mahkemesine göndermek için muhakkak bir dilekçe ile veya kararı veren mahkemenin kâtibine beyanda bulunarak başvurmanız gerekmektedir. İş mahkemesi istinaf başvurusu yapmazsanız mahkeme kendiliğinden istinaf incelemesi yapmayacaktır.
İş Mahkemesi İstinaf Başvuru Süresi ve Masrafları
İş mahkemesi istinaf başvuru süresi gerekçeli kararın usulüne uygun şekilde taraflara tebliği ile başlamaktadır. Başvuru süresi iş mahkemeleri bakımından 8 gündür. Gerekçeli karar yüze okunmuş ise tefhimden itibaren, tebliğ edilmiş ise tebliğden itibaren 8 gün içinde yetkili bölge adliye mahkemesine istinaf başvurusu yapılmalıdır. Süresi içinde yapılmayan başvurular esasa geçilmeyerek usulden reddedilmektedir.
İş mahkemesi istinaf başvurusu masrafları; İstinaf başvurusu için başvuru harcı olarak 85,70 TL karar ve ilam harcı için iş davasının konusu değer para ile ölçülebildiğinden bu değerin binde 68,31’idir. Bu harçların tamamını ödemezseniz istinafta esastan incelemeye geçilmeyecektir. Mahkeme kaleminde harcınızı hesaplattıktan sonra Vakıfbank gişelerinden harç ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz.
İş Mahkemesinin İstinaf Yoluna Açık Olan Kararları
Alacağın tamamı dava edilmiş ise ve kararda talebin 1500 TL’yi aşan kısmı reddedilmişse iş mahkemesinin bu kararına karşı istinaf yolu açıktır. Konusu para olan ve değeri 1500 TL’den az olan kararlara karşı istinaf yolu açık değildir.
İş Mahkemesi İstinaf Başvuru Dilekçesinde Olması Gerekenler
İş mahkemesi kararına karşı istinaf kanun yoluna başvurmak için istinaf dilekçesinde istinaf sebebi ve gerekçesi muhakkak açıklanmalıdır. Çünkü istinaf kanun yolunda inceleme, istinaf dilekçesinde belirtilen sebeplerle sınırlı olmak üzere yapılmaktadır. İstinaf mahkemesi yalnızca kamu düzenini ilgilendiren durumlarda kendiliğinden (re’sen) inceleme yapabilir, bu hususlar mahkemenin her aşamasında ileri sürülebilir.
İş mahkemesi istinaf başvuru dilekçesi örneği sitemiz üzerinde yer almaktadır. Örnek dilekçeyi doldurarak mahkeme kalemine sunabilir ve istinaf başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
Sitemizde bulunan İcra Mahkemesi İstinaf Başvurusu Dilekçe Örneği 'ni ve icra mahkemesi ve istinaf dilekçesi hakkındaki dilekçe örneğini indirebilirsiniz.