İstenilen arsayı satın almadan önce yapılması gereken en önemli şeylerden birisi de imar durumunu öğrenmektir. Sizler için hazırlamış olduğumuz imar durumu dilekçesi örneğine sitemiz üzerinden ulaşabilirsiniz. İmar durumunu öğrenmek için izlenilmesi gereken tüm yolları detaylı bir şekilde yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Arsanın İmar Durumu Nereden ve Nasıl Öğrenilir?
Arsanın imar durumunu, arsanın bağlı olduğu belediyeye dilekçe ile talepte bulunarak öğrenebilirsiniz. İmar durumu; arsaya yasal olarak nasıl ve ne şekilde bir yapı yapılabileceğini göstermektedir.
İmar Durumu Herkese Verilir Mi?
İmar durumunu öğrenmek istediğiniz arsa sizin adınıza kayıtlı ise arsanın bağlı olduğu belediyeden kolayca imar durumunu öğrenebilirsiniz. Eğer arsa sahibi siz değilseniz; satın almak istediğiniz bir arsanın imar durumunu öğrenmek istiyorsanız, bilmenizde fayda var ki çoğu belediye imar durumu bilgilerini kamuya açık bilgi olarak paylaşmamaktadır. Satın almak istediğiniz arsa için, arsa sahibinden imar durumu belgesi almasını isteyebilirsiniz.
İmar Durumunda Hangi Bilgiler Yer Alır?
İmar durumunda yer alan bilgiler şöyledir;
- Arsanın üzerinde nasıl bir yapılaşmaya izin verildiği
- Arsa üzerinde yapılabilecek inşaatın büyüklüğü
- Arsa üzerinde yapılabilecek inşaatın azami yüksekliği
- Tehvid ve İfraz şartları
- Terkler
İmar Durumu Öğrenme Masrafları
Belediyeden imar durumu öğrenilebilmesi için ödenmesi gereken harç tutarı vardır. Bu harç miktarı; büyüklüğü 1000 metrekare altında olan arsalar için 40 TL, büyüklüğü 1000 metrekareden fazla olan arsalar için 60 TL olarak uygulanmaktadır.
İmar Durumu Öğrenmek için İmar Durumu Dilekçesi Yanında Gereken Ek Belgeler Nelerdir?
İmar durumunu öğrenmek istediğiniz arsanın imar durumunu öğrenmeden önce imar durumu dilekçesi ile talepte bulunurken dilekçenin yanında bazı ek belgeler istenmektedir. Bu söz konusu ek belgeler ise şunlardır;
- Arsaya ait BORCU YOKTUR yazısı.
- Arsanın TAPU FOTOKOPİSİ (Tapuda herhangi bir değişiklik var ise en güncel tarihli tapu istenilmektedir.)
- Arsanın APLİKASYON KROKİSİ aslı (Son 1 yıl içerisinde alınmış olması gerekir.)
- Arsanın ÇAP aslı (Gerektiği durumlarda istenilmektedir. Eğer gerekirse, son 1 yıl içerisinde alınmış olmalıdır.)
- Son olarak vekaletname ile talepte bulunuluyorsa, vekaletnamenin aslı gereklidir.
İmar Durumu Dilekçesi Örneği
Sizler için hazırlamış olduğumuz imar durumu dilekçesi örneğini sitemiz üzerinden indirebilir, ilgili alanları kendinize göre düzenledikten sonra gerekli ek belgeler ile birlikte belediyenize imar durumu için talepte bulunabilirsiniz.
Sitemizde bulunan Emlak Vergisi için Arazi Bildirim Formu 'ni ve arazi bildirim dilekçesi, emlak vergisi ve gayrimenkul bildirimi hakkındaki dilekçe örneğini indirebilirsiniz.