İstinaf kanun yolu açık olan icra mahkemesi kararlarına karşı istinaf kanun yoluna başvurmak için istinaf mahkemesi dilekçe örneğini kendi davanıza uyarlayarak doldurmanız gerekmektedir. İstinaf başvurusu yaptığınız yetkili bölge adliye mahkemesi, icra mahkemesi tarafından verilen kararları olay ve hukuki yönden değerlendirecektir. İcra mahkemesi tarafından verilen kararı doğru bulmuyorsanız bir dilekçe ile başvuru yaparak istinaf kanun yoluna başvurabilir, kararın bölge adliye mahkemesinde yeniden incelenmesini sağlayabilirsiniz.
İcra Mahkemesi istinaf Başvurusu
İcra Mahkemesi tarafından verilen kararları bölge adliye mahkemesine göndermek için kararı veren mahkemeye bir dilekçe ile veya katiplere beyanda bulunmak sureti ile başvurmanız gerekmektedir. Kanunda her ne kadar katiplere beyanda bulunmak suretiyle başvuru yapılabileceğinden söz edilmiş olsa da iş yoğunluğu sebebiyle uygulamada böyle bir yöntem kullanılamamaktadır. Bu yüzden istinaf başvurusu yapmadan önce örnek bir dilekçeyi kendi davanıza göre doldurmanız gereklidir. İcra mahkemesi tarafından verilen karara karşı istinaf kanun yoluna başvurmazsanız mahkeme kendiliğinden istinaf incelemesi yapmayacaktır. Bu sebeple haklı bulmadığınız karara karşı süresi içinde başvurunuzu gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
İcra Mahkemesi İstinaf Başvuru Süresi ve Masrafları
İcra mahkemesi tarafından verilen kararlara karşı istinaf kanun yoluna başvurma süresi tefhim veya tebliğden itibaren 10 gündür. Gerekçeli karar yüze okunduysa tefhimden itibaren 10 gün, gerekçeli karar usulüne uygun şekilde tebliğ edildiyse tebliğden itibaren 10 gün içerisinde istinaf kanun yoluna başvurmak gerekmektedir.
İcra Mahkemesi tarafından verilen karara itiraz etmek için öncelikle 85,70 TL olan başvuru harcını ödemeniz gerekmektedir. Bunun yanı sıra dava konu para veya para ile ölçülebilen bir değer ise binde 68,31 olan nispi harcı, konusu para değilse 50TL civarındaki maktu harcı da ödemeniz gerekmektedir. İstinaf başvurusu için ödemeniz gereken masrafları kararı veren mahkemeye başvurarak hesaplatabilir, daha sonra vakıf bank gişelerinden ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz. İstinaf başvurusu için hesaplanan masrafları ödemediğiniz takdirde davanız esastan incelenmeyeceğinden harçları muhakkak ödemeniz gerekmektedir.
İcra Mahkemesinin İstinaf Yoluna Açık Olan Kararları
İcra mahkemeleri tarafından verilen ve konusu 1500 TL’yi geçen nihai kararlar istinaf kanun yoluna açıktır. 1500 TL’yi geçmeyen ve konusu malvarlığına ilişkin kararlar ise kesin olup istinaf kanun yoluna kapalıdır.
İcra Mahkemesi İstinaf Başvuru Dilekçesinde Olması Gerekenler
İcra mahkemesi kararına karşı istinaf yoluna başvurmak için verilen dilekçede istinaf sebebi ve gerekçesini muhakkak belirtmek gerekmektedir. Çünkü istinaf kanun yoluna başvuru sonrasında bölge adliye mahkemesince yapılan incelemede dilekçede belirtilen sebeplerle bağlı kalınacak, mahkeme tarafından re’sen (kendiliğinden ) herhangi bir inceleme yapılmayacaktır. Yalnızca kamu düzenini ilgilendiren konularda bölge adliye mahkemesi re’sen inceleme yapma yetkisine sahip olup, bunun dışındaki konularda dilekçeye bağlı kalmaktadır.
İcra mahkemesi istinaf başvuru dilekçesi örneği sitemizde bulunmakta olup davanıza göre uyarlayarak istinaf başvurunuzu gerçekleştirmeniz mümkündür.
Sitemizde bulunan Anlaşmalı boşanma protokol örneği 'ni ve Anlaşmalı boşanma protokol örneği, Boşanma sözleşmesi örneği ve Evlilik protokolü örneği hakkındaki dilekçe örneğini indirebilirsiniz.