Asliye Ceza Mahkemesi İstinaf Başvurusu Dilekçe Örneği
İstinaf kanun yoluna ilk derece mahkemelerinden kesin olarak verilen hükümlerin yanı sıra verilen tüm hükümlere karşı başvurulabilmektedir. Ancak 15 yıl ve daha da fazla hapis cezasına ilişkin kararlar, Bölge Adliye Mahkemelerince incelenmektedir. Ülkemizde 18 bölgede kurulması planlanan fakat bunlardan sadece 7 tanesi aktif olan Bölge Adliye Mahkemelerinin kalan 11 bölgede de ilerleyen yıllarda çalışır hale getirilerek yargının daha etkin olarak çalışması planlanmıştır.
Asliye Ceza Mahkemesi İstinaf Başvurusu
Asliye ceza mahkemesinin kesinlikle verilen kararları dışında verilen tüm kararlarına karşı istinaf kanun yoluna başvurula bilinmektedir. Asliye ceza mahkemelerinde sanığın kendisi, kanuni temsilcisi, avukatıyla davaya müdahale talebinde bulunmuş ve de katılan sıfatını almış olan müşteki mağdurlarla, bunların vekilleri istinaf başvurusunda bulunabilmektedir.
Asliye Ceza Mahkemesi İstinaf Başvuru Süresi ve Masrafları
Asliye Ceza Mahkemesi için istinaf başvuru süresi, kararın tebliğinden itibaren ya da kararın verilmesinden itibaren başlamaktadır ve de 7 gündür. Süresi içerisinde yapılmayan istinaf başvuruları reddedilmektedir. Bu yüzden sürenin geçirilmemesine dikkat edilmesi son derece önemlidir, hüküm yüze karşı verilmişse süresi içerisinde istinaf başvurusu yapılmalı ve ya en azından gerekçeli kararın tebliği için süre tutum dilekçesinin verilmesi gereklidir. Başvuru süresinin son gününün resmi tatile denk gelmesi durumunda ise sonraki ilk mesai günü son gün olarak kabul edilmektedir.
Asliye ceza mahkemesi istinaf başvurusu üzerine tebliğ giderleriyle birlikte gerekli harç ve giderler yatırılması gerekmektedir.
Asliye Ceza Mahkemesinin İstinaf Yoluna Açık Olan Kararları
Hâkim ve ya mahkeme tarafından verilen kararlar hatalı olsa dahi taraflar için bağlayıcı niteliktedir, bu aşamadan sonra ileri sürülen bir hukuka aykırılık iddiası kanun yollarını gündeme getirmektedir. Türkiye vatandaşların hâkim veya mahkeme tarafından verilmiş kararları içine sindirmesi ve karara mutlak riayeti, kendisini tatmin etmeyen kararın bir kez daha gözden geçirilmesiyle mümkün olmaktadır.
CMK kararın niteliği ve de verildiği mercie göre farklı kanun yollarını düzenlemiştir. Karar kesinleşmemişse olağan kanun yolları (itiraz, istinaf, temyiz), kesinleşmişse olağan üstü kanun yolları (yargılamanın yenilenmesi, Başsavcılığın itirazı, kanun yararına bozma) söz konusudur. Son kararlar ve kanunda başka bir çare öngörülmemiş ya da esas karara etki eden ara kararlar için istinaf ve de temyiz, hâkim tarafından ve ya hâkim sıfatıyla mahkeme tarafından verilen ve de kesinleşmemiş bir karar için ise itiraz kanun yoluna gidilebilmektedir. Başvuracak kişiler bakımından kanun yolları hususunda seçim hakkı bulunmamaktadır, yasada öngörülen şartlar kapsamında kanun yollarına başvurabilmektedir.
Asliye Ceza Mahkemesi İstinaf Başvuru Dilekçesinde Olması Gerekenler
Asliye ceza mahkemesinin kararına itiraz eden taraf hükmün neden bozulmasını istediğini dilekçesinde kesinlikle belirtmek zorundadır. Önemli olan dilekçenin içeriğinde yazanlardır. Dilekçede kesinlikle “istinaf talebinde bulunuyorum” ve ya “bozulması amacı ile itiraz ediyorum” şeklinde açıkça istinaf talebinde bulunduğumuzu ve de dava dosyasının bozulmasını talep ettiğimizi belirtmemiz gerekmektedir. İstinaf dilekçesi ıslak imzalı olarak verilmelidir.
Örnek olarak hazırladığımız, Asliye Ceza Mahkemesi’ne istinaf başvurusunda bulunmak için kullanabileceğiniz dilekçe örneği sitemizde yer almaktadır. Örnek dilekçe üzerinde gerekli düzenlemeleri yapıp talebinize uygun olarak uyarlama yapabilme imkânına sahipsiniz. Lakin ileri de herhangi bir hak kaybına maruz kalmamak adına bir hukuk uzmanından yardım almanız sizin adınıza faydalı olacaktır.
Sitemizde bulunan Asliye Hukuk Mahkemesi İstinaf Başvurusu Dilekçe Örneği 'ni ve asliye hukuk mahkemesi ve istinaf dilekçesi hakkındaki dilekçe örneğini indirebilirsiniz.