Yabancı uyruklu olup istihdam edilen çalışanların çalışma izni iptali için çalışma izni iptal dilekçesi örneği hazırladık. Bu süreçle ilgili; istihdam eden için de istihdam edilen için de merak edilen bütün soruların cevaplarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Öncelikle detaylara girmeden önce önemli bir uyarı yapmak istiyoruz. Yabancı uyruklu kişileri istihdam etmekte olan kişiler veya kurumlar; yabancı uyruklu çalışan için SGK çıkışı yaptıklarında, çalışma izni iptal olmamaktadır. Yapılması gereken ise; SGK çıkışı yapılmadan önce çalışma izni iptali için talepte bulunulmalıdır. Aksi halde istihdam eden için sakıncalı sonuçlar ortaya çıkabilir.
Çalışma İzni İptal Talebi Nereye ve Nasıl Yapılır?
İşveren veya işverenin vekili çalışma izni iptal talebinde bulunabilir. Çalışma izni iptali için sebep olarak herhangi bir gerekçe gösterebilirsiniz. Karşılıklı mutabakat ile sona erdirme en çok karşılaşılan iptal sebeplerindendir. Sitemizde bulunan çalışma izni iptal dilekçesi örneğini indirip gerekli alanları doldurduktan sonra; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı adresine giderek, doldurmuş olduğunuz dilekçe örneğini sisteme yükleyerek, çalışma izni iptal talebinizi başarıyla gerçekleştirebilirsiniz. Başarılı bir şekilde iptal talebinizi gerçekleştirdikten sonra, talepte bulunduğunuza dair bir e-mail alacaksınız.
Çalışma İzni İptal Bildirimi Kaç Gün İçinde Yapılmalıdır?
İş akdinin sona erdirildiği gün itibariyle en fazla 15 gün içerisinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın internet sitesi aracılığı ile çalışma izni iptal talebinde bulunulmalıdır.
Çalışma izni iptal talebinde bulunulduktan sonra; istihdam edilen yabancı uyruklu kişinin çalışma kartını, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na kargo aracılığı ile göndermeniz gerekmektedir.
Çalışma İzni İptal Edildikten Sonra Yabancı Uyruklu Kişiler Ne Yapmalıdır?
Çalışma izninin iptal edildiği tarihten itibaren oturma izni de iptal edilmiş demektir. Bu sebeple yabancı uyruklu kişinin, çalışma ve oturma izinlerinin iptal edildiği tarihten itibaren 10 gün içerisinde Türkiye’den çıkış yapması gerekmektedir. Aksi halde ikamet ihlali yapmış olur. (kaçak kalmak) İkamet ihlali yapıldıktan bir süre sonra ülkeden çıkış yapılırsa para cezası ile karşı karşıya kalınabilir.
Eğer yabancı uyruklu kişi dilerse, yeni bir iş veren bularak, yeniden çalışma ve oturma izni alabilir.
Sitemizde bulunan Cenaze yardımı dilekçesi örneği indir 'ni ve Cenaze ödeneği dilekçe örneği, cenaze yardımı almak istiyorum ve cenaze yardımı başvuru formu hakkındaki dilekçe örneğini indirebilirsiniz.