Süt parası dilekçe örneği
Süt parası dilekçe örneği, emzirme yardımı, süt kartı, nasıl alınır, hangi ay alınır, kimlere verilir, başvuru evrakları, süt izni dilekçe örneği
Emzirme ödeneği; (Süt parası) 5510 sayılı Kanunun 16 ıncı maddesinin üçüncü fıkrasına göre; analık sigortasından sigortalı kadına veya sigortalı olmayan karısının doğum yapması nedeniyle sigortalı erkeğe, bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalılardan, kendi çalışmalarından dolayı gelir veya aylık alan kadına ya da gelir veya aylık alan erkeğin sigortalı olmayan eşine, her çocuk için yaşaması şartıyla doğum tarihinde geçerli olan ve Kurum Yönetim Kurulunca belirlenip, Bakan tarafından onaylanan tarife üzerinden emzirme ödeneği süt parası denir
SGK Süt Parası Ne kadar
SGK TALEP ETMEYENE ÖDEMEZ
Gerek süt parası ve gerekse de cenaze ödeneğini SGK’nın ödemesi için ilgililerin SGK’ya yazılı olarak başvurması gerekir. Başvurmayana-talep etmeyene SGK para vermez. Ağzıyla başvurana da vermez. Ağzıyla sorup, yok öyle bir şey denince, arkasını dönüp gidene de vermez. Bu arada yazılı dilekçeyi doğum veya ölümün olduğu andan itibaren 5 yıl içinde istemem hakkınız var. Beş yıl dolunca para SGK’ya kalır.
Emzirme Ödeneği
2013/20 sayılı SGK Genelgesinin üçüncü maddesi ve 5510 sayılı Kanunun 16’ncı maddesine göre, sigortalı kadına veya sigortalı olmayan karısının doğum yapması nedeniyle sigortalı erkeğe, Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamında kendi çalışmalarından dolayı gelir veya aylık alan kadına veya gelir aylık alan erkeğin sigortalı olmayan eşinin doğum yapması nedeniyle gelir aylık alan erkeğe diğer şartların yerine getirilmesi şartıyla emzirme ödeneği ödenmektedir.
Emzirme ödeneği verilmesi için aranan şartları yerine getiren erkeğin; isteğe bağlı sigorta, 2925 sayılı Kanun, 5510 sayılı Kanunun ek 5’inci veya ek 6’ncı maddeleri kapsamında sigortalı olması nedeniyle haklarında analık sigortası hükümleri uygulanmayan karısının doğum yapması halinde sigortalı erkeğe emzirme ödeneği verilecektir
Emzirme ödeneğinde 120 gün şartı var:
Sigortalı kadına veya sigortalı olmayan eşinin doğum yapması nedeniyle sigortalı erkeğe emzirme ödeneği verilebilmesi için, 5510 sayılı SS ve GSS Kanununun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının;
a) (a/SSK) kapsamında olanlar için doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması,
b) (b/BAĞ-KUR) kapsamında olanlar için doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi yatırılmış ve genel sağlık sigortası primi dâhil prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması, şarttır.
Emzirme ödeneğinde 300 gün şartı dikkate alınır:
Emzirme ödeneğine hak kazanan sigortalılardan 5510 sayılı SS ve GSS Kanununun 9’uncu maddesine göre sigortalılığı sona erenlerin, bu tarihten başlamak üzere 300 gün içinde çocukları doğarsa, sigortalı kadın veya karısı analık sigortası haklarından yararlanacak sigortalı erkeğe, doğum tarihinden önceki 15 ay içinde en az 120 gün prim ödenmiş olması şartıyla emzirme ödeneği verilebilecektir.
Emzirme ödeneği tutarı 2013 yılında 95 liradır.
SORU:Tarım Sigortasına prim ödüyorum. Bir çocuğumuz oldu. Emzirme ödeneği alabilir miyim; kaç lira alırım? Bu konuda bilgi verirseniz sevinirim. Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.
CEVAP: Doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gününüz varsa, 95 TL emzirme ödeneği alabilirsiniz.
T.C.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
…..…………Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne
…..…………Sosyal Güvenlik Merkezine
…./…./20… tarihinde doğan çocuğumdan dolayı tarafıma emzirme ödeneği verilmesini arz ederim.
.…/.…/20…
Adı Soyadı İmza
T:C Kimlik no (sosyal Güvenlik Sicil No)
Adres
Telefon
ekler
1) Doğum Raporu 1 adet asıl, 1 adet fotokopi
2) Bebeğin doğduğu tarihli, sigortalıya ait 120 günü olan vizite kağıdı.
3) Evlenme cüzdanının 4 ve 5 inci sayfasının fotokopisi.
Not. sgk genelgesinde emzirme ödeneği ile geniş açıklama yapılmıştır. Emzirme ödeneği ile daha geniş bilgi isterseniz aşağıdaki yazıyı okuyunuz.
Analık sigortasından sağlanan diğer bir hak emzirme ödeneğidir. Sigortalı kadına veya sigortalı olmayan karısının doğum yapması nedeniyle sigortalı erkeğe, bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalılardan; kendi çalışmalarından dolayı gelir veya aylık alan kadına ya da gelir veya aylık alan erkeğin sigortalı olmayan eşine, her çocuk için yaşaması şartıyla doğum tarihinde geçerli olan ve Kurum Yönetim Kurulunca belirlenip Bakanlık Makamınca onaylanan tarife üzerinden emzirme ödeneği verilecektir.
Sigortalı erkeğin sigortalı olmayan karısının doğum yapması nedeniyle sigortalı erkeğe emzirme yardımı ödenebilmesi için, doğum tarihinde doğum yapan kadınla Medeni Kanuna göre evlenmiş olması şartı aranacaktır.
Sigortalı kadına veya sigortalı olmayan eşinin doğum yapması nedeniyle sigortalı erkeğe emzirme ödeneği verilebilmesi için, Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının;
a) (a) bendi kapsamında olanlar için doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması,
b) (b) bendi kapsamında olanlar için doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi yatırılmış ve genel sağlık sigortası primi dahil prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması,şarttır.
Emzirme ödeneğine hak kazanan sigortalılardan Kanunun 9 uncu maddesine göre sigortalılığı sona erenlerin, bu tarihten başlamak üzere üçyüz gün içinde çocukları doğarsa, sigortalı kadın veya karısı analık sigortası haklarından yararlanacak sigortalı erkeğe, doğum tarihinden önceki onbeş ay içinde en az 120 gün prim ödenmiş olması şartıyla emzirme ödeneği verilebilecektir.
Örnek: İşyerinden 01/08/2007 tarihinde ayrılması nedeniyle 10/08/2007 tarihinde sigortalılık niteliğini yitiren sigortalı erkeğin karısının sigortalılık niteliğinin yitirildiği tarihten itibaren 300 gün içinde, yani 10/08/2007-05/06/2008 tarihleri arasında 09/01/2008 tarihinde doğum yapması ve doğum tarihinden önceki 15 ay içinde yani 09/10/2006-08/01/2008 tarihleri arasında en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi ödendiğinin tespit edilmesi halinde emzirme ödeneğinin ödenmesi mümkün bulunmaktadır.
Sitemizde bulunan Hizmet borçlanması dilekçe örneği 'ni ve Hizmet borçlanması dilekçe örneği hakkındaki dilekçe örneğini indirebilirsiniz.
Resmi nikahı olmayan çalışan anneler süt parasından yararlanabiliyormu
bu dilekçe örneğini süt parası almak için nereye vereceğiz.
bulunduğun yerdeki SOSYAL GÜVENLİK MERKEZİNE ( SGK ) merkezine