Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi başvuru
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi başvurusu nasıl yapılır? Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi başvurusu hangi durumlarda yapılır? Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi başvurusu süreci nasıl belirlenmiş durumda? Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kuruluş aşamasında sözleşmede imzası bulunan ülkelerde bağlayıcı özellik gösterir. Bu mahkeme evrensel normlara göre kararlar alır ve evrensel adaleti sağlamakla mükelleftir. Kuruluş amacı kendi ülke sınırları içerisinde hukuksuzluğa uğradığını düşünen insanların bir üst mahkeme olarak haklarını arayabileceği bir kurum olabilmektir. Ülkeler siyasi ve askeri bir çok sebep itibariyle hukukun ve mahkemelerin işlevlerini yitirdikleri şartlarda bu mahkemelere başvuru yapabiliyor. Ülkeler kendi içlerindeki yasa ve kanunlarla belirlenmiş şartlar avrupa insan hakları mahkemesi kararlarıyla çelişirse bu şartlarda her zaman AİHM kararları bağlayıcı durumdadır.
Nasıl başvuru yapılır?
Başvuru süreci içerisinde ülkemizde belirli şartlar belirlenmiştir. Ülkemizde mahkemelerin idari ve adli anlamda başvuru yapabileceğimiz üst merciler bulunuyor. Dolayısıyla kendi ülkemiz hukuku çerçevesinde iç hukuk tükenmeden AİHM ‘ ne başvuru yapamıyoruz. Yargıtay ve Danıştay gibi kurumlarda veya Anayasa Mahkemesinde sorunlarımızı çözemiyorsak bu aşamadan sonra AİHM ‘ne yönelebiliriz.
İlk olarak AİHM internet sitesinden güncel başvuru formunu indirerek doldurmamız gerekmektedir. Bu işlemi gerçekleştirirken ilgili tüm alanların eksiksiz bir şekilde doldurulması mecburidir. Mahkeme,aşırı talep olması nedeniyle iş yükünün fazlalığının da etkisiyle yapılan başvuru hataları nedeniyle artık usulden ret kararları vermektedir. Mesela; Gerçek kişi başvurucu bakımından formda yer alan cinsiyet alanının doldurulmaması nedeniyle başvuru usulden reddedilecek ve telafisi mümkün olmayacak hak kayıpları meydana gelebilecektir. Bu nedenle bu tür bilgilere dikkat etmemiz gerekiyor.
Başvuru formuna Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin İnternet adresinden başvuru kısmından ulaşabilirsiniz.
Sayfayı açmak için tıklayınız
AİHM Yazı İşleri Müdürlüğü’ne sözleşmeyi imzalamış devletlerin resmi dillerinin herhangi birisiyle başvuru yapmak mümkündür. Bu başvuru bir çok dilde gerçekleştirilebilir. Başvuru formunu Türkçe hazırlayabilirsiniz. Ancak, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin resmî dili İngilizce ve Fransızca’dır. Süreci kısaltmak istiyorsanız bu dillerden biri ile başvurmak davanın neticelenme süresini kısaltacaktır.
AİHM’nde dava açabilmek ancak posta yoluyla mümkündür! Talep ve başvurunuzla ilgili bütün yazışmalar aşağıdaki adrese gönderilmelidir :
Cour européenne des droits de l’homme
Conseil de l’Europe
67075 Strasbourg Cedex
France
Sitemizde bulunan Koruyucu Aile Olmak İçin Başvuru Dilekçesi 'ni ve koruyucu aile, koruyucu aile aile nasıl olunur ve koruyucu aile başvuru dilekçesi hakkındaki dilekçe örneğini indirebilirsiniz.