Merhaba arkadaşlar. Seçimlerin yaklaşması ile birlikte seçimlerde görev almak isteyen arkadaşlarımız olmaya başladı. Bu arkadaşlarımız ise seçimlerdeki görevlilerinin görevlerinin neler olduğunu merak ediyorlar. Görevli olarak yer almak istiyorlar hatta bir çoğumuz buralarda görevli olmak adına başvurularda bulunduk. Peki görevlerimizin ve bizleri nelerin karşılayacağınız biliyor muyuz?
Korkmanıza gerek yok, sizleri zorlayacak bir iş değil. Zaten illa oy kullanırken oradaki insanların neler yaptığını görmüşsünüzdür. Hemen hemen sizlerde aynı şeyleri yapacaksınız. Gün sonunda ise anlaştığınız ücreti alacaksınız. Bir gün içerisinde verilen ücretlerin iyi olması, sandık görevlisi olmaya bizleri yöneltti. Çoğu insan sandık görevlisi olmak için dilekçeler ile gerekli kurumlara başvurularda bulunurken, çoğu insanda görev almamak için ve görevini iptal etmek için başvurularda bulunuyor. Eğer siz kararınızı verdiyseniz ve görevli olarak yer almak için gerekli adımları attıysanız sorun yok. Tek bilmeniz gereken ise görevlerinizin neler olacağı.
Sandık Görevlisi Ne İş Yapar?
Görevlinin en büyük işi ise seçimin adil şekilde sonuçlandırılmasını sağlamak adına çalışmasıdır. Hangi partiyi tutarsanız tutun, burada tarafsız olmalısınız. Hile karıştırmalara karşı dikkatli olmalısınız. Zaten Yüksek Seçim Kurumu böyle sıkıntılarla karşı karşıya kalmamak adına, görevlileri dikkatlice seçmeye çalışıyor.
- Seçim sonuçlarının adil şekilde sonuçlandırılmasını sağlamak,
- Yaşlılara veya engellilere yani oy kullanırken sıkıntı yaşayacak insanlara yardım etmek,
- Oy kullanmaya gelenlerin imzalarını almak,
- Oy pusulalarını seçmene vermek,
- Oy gizliliğinin kontrolünü sağlamak,
- Odanın kalabalık olamamasını ve düzeni sağlamak,
- Seçim yerinden ayrılmamak,
- Sandıkların güvenliğini sağlamak,
- Oy işlemi bittikten sonra güvenli şekilde sandığı gitmesi gereken yere ulaştırmak.
Nasıl Sandık Görevlisi Oluruz?
Sandık görevlisi olabilmek adına İnternet ortamından başvurabileceğiniz bir yer yok. Yüksek Seçim Kuruluna giderek başvuruda bulunabilirsiniz. Bazen Yüksek Seçim Kurulunca görevlendirilmiş kişilerinde sandık görevlisi seçme yetkisi olabiliyor. Çevrenizde böyle birileri varsa onlara danışabilirsiniz. İsteğinizi belirtebilirsiniz.
Kimler Sandık Görevlisi Olamaz?
- İdari Amirler,
- Zabıta Amirleri,
- Askeri ceza kanununun 3. maddesinde yazılı olan askeri rütbeler,
- Milletvekilleri ve milletvekili adayları,
Seçimlerdeki görevliler ne iş yapar ve nasıl sandık görevlisi olabiliriz gibi soruların cevaplarını vermeye çalıştık. Eğer hala aklınıza takılan bir yerler var ise yorum kısmından bizlere sorabilirsiniz.
Sitemizde bulunan İstifa Dilekçesi İndir (Word Dosyası) 'ni ve İstifa dilekçesi hakkındaki dilekçe örneğini indirebilirsiniz.